Bästa läsare!

Hösten är här och så även ett nytt webbnummer av Filmvision Finland. I nummer 8 tar vi en titt på Esbo Ciné och Finnish Film Affairs evenemang. Ett övergripande tema för detta nummer har därmed blivit diversitet och tillgänglighet, men vi tar också en närmare titt på den snabba utvecklingen inom AI och på konstiga filmidéer.

Fanny Malmberg deltog i Finnish Film Affairs pitch-evenemang Finnish Weird och lyckades intervjua några av pitch-deltagarna om deras ovanliga filmidéer. 

Rebecka Store åkte till Söderlångvik gård för att besöka Konstsamfundets och Helsinki International Film Festivals masterclass i film, på temat AI – artificiell intelligens, för att intervjua några av deltagarna och kursledaren Umberto Onza. I detta nummer har Rebecka Store även skrivit en kolumn om DuvTeaterns första kortfilm, vars distribution hon jobbat med. Kortfilmen visades under Esbo Ciné i deras temaprogram Crip Ciné. 

Camilla Roos skriver om diversitet inom AV-branschen efter att ha deltagit i en paneldiskussion arrangerad av Esbo Ciné. Hon skriver även om filmfestivalens pitch-tävling Sinun Ciné för unga som vill utveckla idéer och skriva manus för film och tv. 

Anna-Sofia Nylund tipsar igenom om spännande utställningar med mediekonstverk som går att se i Helsingfors och omnejd. Filmvision Finland vill även tipsa om Anna-Sofia Nylund egna utställning ”Den transformativa figuren” som går att se på Pro Artibus galleri Sinne i Helsingfors.

Till sist vill vi berätta den glada nyheten att webbtidningen från och med nu drivs av en förening, och att detta nummer – nr 8/2024 – därmed är det första som ges ut av Filmvision Finland r.f.

Trevlig höstläsning!

önskar
Filmvision Finlands ansvariga redaktör & redaktion

Finnish Weird – en arena för det udda

Om diversitet i AV-branschen och Sinun Ciné

Att använda AI inom filmbranschen – en masterclass på Söderlångvik gård

F-WEIRD – Vad innebär udda?

Tillgänglighet i filmproduktion – DuvTeaterns första kortfilm

Mediekonst som kan ses i huvudstadsregionen just nu

Andra intressanta artiklar

Manusförfattare och skådespelare Irina von Martens. Stillbild från kortfilmen.

Tillgänglighet i filmproduktion – DuvTeaterns första kortfilm

”Det har varit ögonöppnande och inspirerande för mig att följa med ’Inne i överläraren Irina von Martens stora hjärna’ och kortfilmens festivalframfart.”

Språket – en skådespelares arbetsredskap

”Ge mig en roll på finlandssvensk finska, tack! Eller så skriver jag en själv!”. Johan Fagerudd skriver om sin inställning till att skådespela på olika språk.

Ur Vaietut perhetarinat. Foto: Impressio Films.

Att se på världen ur en viss vinkel – En intervju med tre dokumentärfilmare

Hur är det att vara dokumentärfilmare? Ett samtal med Anna-Karin Grönroos, Catarina Diehl och Helena Öst.

Till vänster en bild från Österbottens Hjältar skylt tagen av Kyösti Linna. Till vänster en bild av gänget i Stuntfarmen tagen av Anna Betlehem.

Österbottens hjältar – i verkligheten och på fiktion

Kyösti Linna ger en inblick i skillnaderna mellan realityserier och dokuserier samt delar med sig av hans erfarenhet som inslagsproducent och utforska populariteten och framtidens potential för liknande program.