Collage av bilder från Filmvision Finland nummer 4.

Bästa läsare!

Hösten är här, och det är orostider i världen, då är det bra att kunna fly undan mörkret med ett nytt webbnummer av Filmvision Finland!

I nr 4/2023 har Tommi Seitajoki samlat tre finlandssvenska filmkollegor till ett rundabordetsamtal om den finlandssvenska filmens framtid; om dess utmaningar och möjligheter. Läs diskussionen mellan regissörerna/manusförfattarna Claes Olsson, Ulrika Bengts, Eva-Maria Koskinen och Tommi Seitajoki.

Anna-Sofia Nylund reflekterar i en artikel om film som element i teatersammanhang, något som inte är helt nytt men som nu verkar ta plats på flera teaterscener. Så vad kan film eller en videokamera tillföra en teaterföreställning?

Söder Films producent Teresa Ekman berättar, i en intervju gjord av Camilla Roos, om vad en producent behöver tänka på. Camilla ger även ett sammandrag av Aalto universitets öppna föreläsning på Kino K-13 om dramaturgi och hur man finner berättelsens hjärta.

Gästkolumnist Rose-Marie Strand, som jobbar som filmimportör vid Folkets Bio i Stockholm, återger sina intryck från årets Finnish Film Affairs pitch-dag i Helsingfors. Spännande nya finländska produktioner är på kommande.

Trevlig läsning önskar

Redaktionen

Andra intressanta artiklar

Skärmdump från yle arenan.

Vem får credit på YLE Arenan?

För en tid sedan diskuterades i Facebook-gruppen Film-, tv- och medieaktörer i Svenskfinland vem som avgör hur presentationstexten ska skrivas för produktioner som visas på Yle Arenan.

Nanook of the North (Robert J. Flaherty, 1922), bild: Wikimedia commons

Filmskaparen och journalisten – att ge plats eller representera?

”Som journalist är jag objektiv (så långt det går), håller mig till fakta, låter andras röster höras. Det är mer rättframt. Som filmskapare är min synvinkel i fokus. Det är också det här som drog mig mot dokumentärfilm – att få använda kreativitet, att utgå från en vision; skapa helt enkelt.”

En skrivamaskin på ett bord. Foto: Camilla Roos,

I begynnelsen var ordet – sedan blev det film

Det är ofta manuset som det klagas på om en film inte blir bra, och om filmen blir bra är det ofta manusförfattaren som får minst kredit. Ja, ibland till och med glöms manusförfattaren bort att omnämnas!

Bild på Eva-Maria Koskinen.

Ett oändligt hav av möjligheter

Eva-Maria Koskinen hör till den yngre generationen av finlandssvenska manusförfattare, och har just nu många järn i elden.