Collage av bilder från Filmvision Finland nummer 4.

Bästa läsare!

Hösten är här, och det är orostider i världen, då är det bra att kunna fly undan mörkret med ett nytt webbnummer av Filmvision Finland!

I nr 4/2023 har Tommi Seitajoki samlat tre finlandssvenska filmkollegor till ett rundabordetsamtal om den finlandssvenska filmens framtid; om dess utmaningar och möjligheter. Läs diskussionen mellan regissörerna/manusförfattarna Claes Olsson, Ulrika Bengts, Eva-Maria Koskinen och Tommi Seitajoki.

Anna-Sofia Nylund reflekterar i en artikel om film som element i teatersammanhang, något som inte är helt nytt men som nu verkar ta plats på flera teaterscener. Så vad kan film eller en videokamera tillföra en teaterföreställning?

Söder Films producent Teresa Ekman berättar, i en intervju gjord av Camilla Roos, om vad en producent behöver tänka på. Camilla ger även ett sammandrag av Aalto universitets öppna föreläsning på Kino K-13 om dramaturgi och hur man finner berättelsens hjärta.

Gästkolumnist Rose-Marie Strand, som jobbar som filmimportör vid Folkets Bio i Stockholm, återger sina intryck från årets Finnish Film Affairs pitch-dag i Helsingfors. Spännande nya finländska produktioner är på kommande.

Trevlig läsning önskar

Redaktionen

Andra intressanta artiklar

Teresa Ekman, söder films logo.

Med hissen upp till Söder Films parkett

En intervju med producent Teresa Ekman som jobbar för produktionsbolaget Söder Films i Helsingfors.

Bild från inspelningen av Sawandi Groskind och Kim Ekbergs film XXL.foto Saarlotta Virri.

Konstnärlig frihet med film utan pengar

Det finns otaliga filmskapare som har börjat göra film med väldigt liten eller helt utan finansiering. Lågbudgetfilmen är ibland det enda alternativet för att överhuvudtaget kunna skapa ett verk.

Oscar Forstén. Foto: Riitta Supperi.

Från kreativ producent till filmkonsulent

Oskar Forsten inleder i januari jobbet som AVEKs nya filmkonsulent med ansvar för kort- och dokumentärfilm.

Till vänster en bild från Österbottens Hjältar skylt tagen av Kyösti Linna. Till vänster en bild av gänget i Stuntfarmen tagen av Anna Betlehem.

Österbottens hjältar – i verkligheten och på fiktion

Kyösti Linna ger en inblick i skillnaderna mellan realityserier och dokuserier samt delar med sig av hans erfarenhet som inslagsproducent och utforska populariteten och framtidens potential för liknande program.