Bästa läsare!

Snön töar sakta bort och det finns hopp för en ny vår. Hopp finns det även för finländska dokumentärfilmare, då allt fler dokumentärfilmer uppmärksammas och tar plats på filmbranschens arenor. 

Nyligen gick Helsingfors dokumentärfilmfestival DocPoint av stapeln med visningar av såväl inhemska som utländska sevärda dokumentärfilmer. Årets pris för Bästa utländska film gick till Three Promises av Yousef Srouji, medan priset för Bästa inhemska film gick till Neurotypes av Maija Hirvonen. Filmvision Finland gratulerar vinnarna. Snart går både Tammerfors filmfestival och Vera filmfestival av stapeln, som båda visar intressanta kort- och dokumentärfilmer.

Filmvision Finland har därför valt att i det här numret lyfta fram dokumentärfilmare som är verksamma i Finland. Genom att svara på två frågor har såväl nya som etablerade dokumentärfilmare fått möjlighet att presentera sig. 

Skribenter i detta nummer är Tommi Seitajoki som gjort en intervju med Konstsamfundets kommunikations- och utvecklingsdirektör Mary Gestrin, Anna-Sofia Nylund som skrivit en essä om filmskaparens drivkraft, och Camilla Roos som intervjuat dokumentärfilmarna Anna-Karin Grönroos, Helena Öst och Catarina Diehl.

Gästkolumnist i detta nummer är Harald Antskog som jobbar för DOKKINO.

Givande läsning önskar

Redaktionen

Andra intressanta artiklar

Bild på Eva-Maria Koskinen.

Ett oändligt hav av möjligheter

Eva-Maria Koskinen hör till den yngre generationen av finlandssvenska manusförfattare, och har just nu många järn i elden.

Ett collage av bilder från nummer 4 av Filmvision Finland.

Bästa läsare!

Hösten är här, och det är orostider i världen, då är det bra att kunna fly undan mörkret med ett nytt webbnummer av Filmvision Finland!

Bild från ingången till en biosalong. En lila skylt med texten DOKKINO är utanför dörren.

DOKKINO introducerar dokumentärfilm till finlandssvenska skolbarn och ungdomar

DOKKINO, ett ambulerande dokumentärfilmsevenemang som arrangerar visningar på biografer runt om i Finland.

Ett collage av bilder från Filmvision Finland nummer 5.

Bästa läsare!

I det här numret har Filmvision Finland försökt lyfta fram synvinklar som mer sällan får plats i rampljuset.