bilder från filmvision Finland nummer 7

Bästa läsare!

Äntligen är ljuset och sommarvärmen här, och med det nummer 7 av Filmvision Finland att läsa när maj kliver över i juni. I det här numret bjuder redaktionen bland annat på intressanta intervjuer med kultur- och filmpersoner.

Skribent Martina Moliis-Mellberg har intervjuat Hufvudstadsbladets nya chef för kultur och feature Andrea Svanbäck, som även har ett förflutet som chefredaktör för Filmjournalen. Camilla Roos har i sin tur träffat regissören Elin Grönblom i Stockholm, som berättar om varför hon flyttat till Sverige och om sommarens filminspelning som blir hennes långfilmsdebut.

Anna-Sofia Nylund tipsar om mediekonstverk som går att se i Helsingfors just nu; en konstform som inte alltid får den uppmärksamhet den förtjänar och därmed kan vara svår att hitta till. Hon har också pratat med mediekonstnären Nina-Maria Oförsagd och författaren Hannele Mikaela Taivassalo om deras samarbete kring konstfilmen Bar 2000. 

Filmvision Finland presenterar även sju filmarbetare och skådespelare som valt att flytta utomlands för studier eller jobb. Genom att svara på två frågor berättar de om vilka skillnader de upplevt mellan länderna; vilka för- och nackdelar flytten medfört. 

Gästskribent för kolumnen är dokumentärfilmaren Ivar Jansson från Åland, som berättar om sina upplevelser av att studera vid HDK-Valands filmprogram i Göteborg.

Trevlig läsning och en skön sommar!

önskar,
Redaktionen

Andra intressanta artiklar

Bild från inspelningen av Sawandi Groskind och Kim Ekbergs film XXL.foto Saarlotta Virri.

Konstnärlig frihet med film utan pengar

Det finns otaliga filmskapare som har börjat göra film med väldigt liten eller helt utan finansiering. Lågbudgetfilmen är ibland det enda alternativet för att överhuvudtaget kunna skapa ett verk.

Språket – en skådespelares arbetsredskap

”Ge mig en roll på finlandssvensk finska, tack! Eller så skriver jag en själv!”. Johan Fagerudd skriver om sin inställning till att skådespela på olika språk.

Rose-Marie Strand. Foto: Camilla Roos.

A Finnish Film Affair 2023 – Genom ögonen på en svensk inköpare

Rose-Marie Strand skriver om den tolfte upplagan av Finnish Film Affair.

Bilder från artiklarna i det sjätte numret av filmvision finland.

Bästa läsare!

I nummer 6 vill Filmvision Finland lyfta fram dokumentärfilm och dess skapare.