Collage av bilder från Filmvision Finland nummer 4.

Bästa läsare!

Hösten är här, och det är orostider i världen, då är det bra att kunna fly undan mörkret med ett nytt webbnummer av Filmvision Finland!

I nr 4/2023 har Tommi Seitajoki samlat tre finlandssvenska filmkollegor till ett rundabordetsamtal om den finlandssvenska filmens framtid; om dess utmaningar och möjligheter. Läs diskussionen mellan regissörerna/manusförfattarna Claes Olsson, Ulrika Bengts, Eva-Maria Koskinen och Tommi Seitajoki.

Anna-Sofia Nylund reflekterar i en artikel om film som element i teatersammanhang, något som inte är helt nytt men som nu verkar ta plats på flera teaterscener. Så vad kan film eller en videokamera tillföra en teaterföreställning?

Söder Films producent Teresa Ekman berättar, i en intervju gjord av Camilla Roos, om vad en producent behöver tänka på. Camilla ger även ett sammandrag av Aalto universitets öppna föreläsning på Kino K-13 om dramaturgi och hur man finner berättelsens hjärta.

Gästkolumnist Rose-Marie Strand, som jobbar som filmimportör vid Folkets Bio i Stockholm, återger sina intryck från årets Finnish Film Affairs pitch-dag i Helsingfors. Spännande nya finländska produktioner är på kommande.

Trevlig läsning önskar

Redaktionen

Andra intressanta artiklar

Stillbild ur filmen Charukake Beja. Bild: Haliz Yosef.

Att dekonstruera sin bakgrund

När Haliz Yosef var sju år gammal sa hen åt sin bror: “Nu talar vi inte kurdiska mera utan bara svenska”. Det är någonting hen ångrat i efterhand. Nu behandlar Haliz sin kulturella identitet, sitt språk och sina minnen i sin konst.

Mary Gestrin

Ett samtal med Filmpoolen

Intervju med Mary Gestrin, ansvarig för Filmpoolen. Vilken är fondernas vision för den finlandssvenska filmen? Vad bör vi som filmskapare fundera på när vi skickar in våra ansökningar?

Kirsi Vikman och Jimmy Karlsson thumbnail.

Ett framgångsrikt manusförfattarpar

Många minns säkert filmen Den bästa av mödrar (2005), i regi av Klaus Härö. Manuset till filmen skrevs av äkta paret Kirsi Vikman och Jimmy Karlsson. Trion är åter aktuell med en ny långfilm: My Sailor, My Love.

Yle logo i hörnet, texten the end framför en filmrulle.

Finns det en framtid för den finlandssvenska dramafilmen?

Viktor Granö belyser och diskuterar läget mot bakgrund av Svenska Yles beslut om att sluta finansiera kortfilmer.