Mikaela Westerlund. Foto: Finlandssvenskt filmcentrum.

Med filmen i centrum

Skrivandet flödar inte riktigt som det borde efter en månad av försök till precist formulerade och samtidigt uttömmande ansökningstexter. Jag vill inte tråka ut fler läsare än nödvändigt. Dags att byta från fakta till fiktion.

Det får bli en text om mina drömmars filmcentrum, där Finlandssvenskt filmcentrum också skulle vara en fysisk knutpunkt för den finlandssvenska filmen, filmbranschen och filmvänner i alla åldrar. Filmcentrum – ett myllrande filmcentrum där filmmakarna tittar in på en kaffe för att prata av sig eller för att sitta ner och jobba vid något av de arbetsbord som är reserverade för just det ändamålet. 

En dagisgrupp tågar in i biografsalongen för att få sin kan hända allra första bioupplevelse. De ska få se Den förträfflige Herr Glad, eller någon annan av våra populära Bokbiofilmer, som de senare ska få jobba med tillsammans med en av våra filmpedagoger. Projektorskötaren ser till att det inte blir alltför mörkt i biosalongen och sänker volymen, så att alla i publiken känner sig trygga och välkomna.

Senare på dagen är det en skolklass som kommer in för att se Lill-Zlatan och morbror raring, som eleverna ska jobba vidare med i skolan under ledning av vår virtuella Filmkamrat. Jag är där för att välkomna eleverna varefter jag går tillbaka till min hörna och går igenom att allt är som det ska inför branschmötet vi ordnar följande dag. 

En bekant manusförfattare stiger in i aulan. Javisst, det är ju strax dags för en omgång manusfeedback med vår gästande dramaturg.

Efter kontorstid träffas filmklubben, ett gäng verkliga filmälskare som ikväll ska få se sin senaste önskefilm och sedan snacka om den till morgontimmarna.

Filmcentrum gör idag allt detta, men myllrar utspritt i hela Svenskfinland. Det fysiska filmcentret saknas, men vår verksamhet förvandlar istället diverse lokaler och biografer tillfälligt till det filmcentrum jag drömmer om. I Helsingfors har vi redan ett över femårigt samarbete med biografen Kino Engel, som man kan säga att varje söndag kl.13 förvandlas till just ovan beskrivna filmcentrum. Då är det nämligen dags för Barnsöndag på Kino Engel, det vill säga veckans svenskspråkiga barnfilmsvisning. I Kimito är det Bio Fix och i Pargas, Nagu, Houtskär, Korpo och Iniö  är det ambulerande Bio Sydväst som agerar filmcentrum. Och filmklubben, den sammankommer på Bio Pony i Dalsbruk.

I klassrummen i hela Svenskfinland jobbar eleverna med de filmer och det filmpedagogiska material vi erbjuder via vår filmpedagogiska webbtjänst Filmkamraten. På biblioteken, land och rike runt, samlas barngrupper för att ta del av våra Bokbiostunder.

Filmvänner, var de än råkar befinna sig, håller sig à jour med de nyaste och bästa filmerna på bio tack vare filmcentrums nykomling Filmtoppen som listar och recenserar de tio bästa filmerna just nu. Via våra kanaler på sociala medier håller vi filmvänner uppdaterade om vilka svenskspråkiga filmer som visas på biograferna i huvudstadsregionen och i Åboland.

På våren kommer vi att ha ett särskilt fokus på utvecklingen av kompetenshöjande verksamhet för den finlandssvenska branschen då vi bland annat kommer att erbjuda manusfeedback.

Och för den som undrar var man kan studera film, var man hittar en svenskspråkig klippare eller manuskonsult, eller var en viss scen i Den svavelgula himlen var inspelad, är det bara att kontakta oss.

Finlandssvenskt filmcentrum är vårt lands enda riksomfattande svenskspråkiga filmorganisation. Tills vidare har jag ingen adress att ge till mina drömmars filmcentrum, men på www.filmcentrum.fi hittar du information om vår verksamhet, likaså på våra kanaler i sociala medier.

Du som jobbar i branschen: Välkommen att träffa filmcentrum och den finlandssvenska filmbranschen den 24 januari på Kino K13 på Skatudden i Helsingfors, som vi förvandlar till filmcentrum för en dag!

Porträttet på Mikaela Westerlund är taget av Finlandssvenskt filmcentrum.

Andra intressanta artiklar

Ett collage av bilder från nummer 4 av Filmvision Finland.

Bästa läsare!

Hösten är här, och det är orostider i världen, då är det bra att kunna fly undan mörkret med ett nytt webbnummer av Filmvision Finland!

Bild från ingången till en biosalong. En lila skylt med texten DOKKINO är utanför dörren.

DOKKINO introducerar dokumentärfilm till finlandssvenska skolbarn och ungdomar

DOKKINO, ett ambulerande dokumentärfilmsevenemang som arrangerar visningar på biografer runt om i Finland.

Rose-Marie Strand. Foto: Camilla Roos.

A Finnish Film Affair 2023 – Genom ögonen på en svensk inköpare

Rose-Marie Strand skriver om den tolfte upplagan av Finnish Film Affair.

Skärmdump från yle arenan.

Vem får credit på YLE Arenan?

För en tid sedan diskuterades i Facebook-gruppen Film-, tv- och medieaktörer i Svenskfinland vem som avgör hur presentationstexten ska skrivas för produktioner som visas på Yle Arenan.